Heb je een dynamisch energiecontract en maak je gebruik van een SolarEdge zonne-energiesysteem? Dan hebben we goed nieuws! Want we hebben een gloednieuwe functie gelanceerd die het mogelijk maakt voor huiseigenaren om de productie van hun zonnepanelen tijdelijk op stop te zetten. Hiermee spelen we in op de toenemende behoefte van consumenten om meer controle over het eigen zonne-energiesysteem te verkrijgen. Daarnaast kan het je helpen om te besparen op je energiekosten. Hoe het precies werkt? In dit artikel lees je alles over deze nieuwe innovatie.

Tussen 12.00 en 15.00 uur schijnt de zon het felst en wordt de meeste zonne-energie opgewekt. Tegelijkertijd kan de vraag naar energie laag zijn. Op dat moment kan je te maken krijgen met negatieve energieprijzen. Het afnemen van energie van het netwerk levert zelfs geld op. Door de zonnepanelen op pauze te zetten op juist die momenten, bespaar je nog meer op je energiekosten. Zo heb je als consument meer invloed en kan je het meeste uit je energievoorziening halen.

Zonnepanelen automatisch op stand-by dankzij koppeling met energiecontract

Consumenten met dynamische energiecontracten hebben dagelijks te maken met energieprijzen die rond 15.00 uur bepaald worden voor de komende dag. Via hun leverancier kunnen ze deze prijzen inzien. Tijdens de uren dat de prijs van energie inclusief of exclusief opslagen onder nul is per kWh, kun je aangeven dat de productie van de zonnepanelen op stand-by moet. Omdat je bijna een dagtaak hebt aan het constant in de gaten houden van de wisselende energieprijzen, hebben we een functie geïntegreerd in onze mySolarEdge-app. De applicatie wordt gekoppeld aan de dynamische marktprijzen, waardoor automatisch de zonnepanelen worden uitgezet bij negatieve prijzen. Zo hoef je je geen zorgen te maken over eventuele kosten voor het exporteren van overtollige elektriciteit naar het net. “We ontwikkelen constant door en met de nieuwe technologie geven we de consument de mogelijkheid om het heft in eigen handen te nemen”, vertelt Christophe Spaans, country manager Benelux bij SolarEdge.

Energienetwerk minder overbelast

Maar de komst van de tijdelijke productiestop functie brengt meer voordelen met zich mee. Door het netwerk minder te belasten tijdens zogenaamde piekmomenten, helpen we ook om netcongestie te verminderen. Netcongestie ontstaat als de vraag naar transport van elektriciteit (zowel bij de aanbieder als de afnemer) groter is dan de transportcapaciteit van het net. Op dat moment kan je deze nieuwe  functie inzetten waardoor het energienetwerk minder overbelast raakt.

Beschikbaar voor systeemeigenaren in Nederland en België

Onze focus ligt altijd op het bieden van oplossingen die niet alleen handig zijn voor jou als consument, maar ook voor het grotere geheel. Deze nieuwe functionaliteit draagt niet alleen bij aan lagere energiekosten voor jou, maar ook aan een efficiënter en evenwichtiger energienetwerk voor ons allemaal. Deze nieuwe functie is nu beschikbaar voor SolarEdge systeemeigenaren in Nederland en België en zal binnenkort ook worden uitgerold in andere Europese landen.

Krijg meer controle over je energievoorziening en ga nog slimmer om met je energiekosten. Zo kunnen we samen een positieve impact hebben op de manier waarop we energie consumeren en bijdragen aan een duurzamere toekomst, voor iedereen.

Hoe activeer je de Negatieve Tariefoptimalisatie functie in de mySolarEdge app

 • Stap 1:
  Open mySolarEdge, tik op de menuknop en klik op Instellingen
 • Stap 2:
  Tik op Elektriciteitstarief en kies Elektriciteitsleverancier.
 • Stap 3:
  Stel de elektriciteitsleverancier voor het exporttariefplan in op Dynamische marktprijzen (ENTSO-E). De instellingen voor dynamische tarieven worden geactiveerd.
 • Stap 4:
  Schakel de functie Negatieve tariefoptimalisatie aan en voeg het tarief toe dat boven op de ruwe dynamische marktprijs in rekening wordt gebracht.
 • Stap 5:
  Klik op Opslaan. Uw systeem is nu ingesteld voor Negatieve tariefoptimalisatie

Bekijk de instructievideo hieronder